"Baraj İlk 50.000" Talebi Revize Edilmeli

Böyle önemli bir konunun gündeme taşınmasını takdir ediyor, ve emek verenlere teşekkür ediyorum. Ancak bu kampanyayı yalnızca kısmen destekleyebilirim:
Evet, büyük yaramız, kontenjanlar -bir hesap ve plan dahilinde- KESİNLİKLE regüle edilmeli. Hatta birtakım teknik kriterlerle bölüm sayısı da gözden geçirilebilir ve bazısı kapatılabilir. Ama fakültelere ilk 50 binden öğrenci alınması talebi -bence- büyük bir yanılgı içeriyor.
  • 50 bininciden sonra da, mesleğe güzel katkılar verebilecek karakter ve kabiliyette çok sayıda insan vardır.
  • Bazı meslek dallarında ilk 50 binden öğrenci alınması ülke adına bir kazanım gibi gözükebilir. Öte yandan, sırf popüler olmadığı veya yüksek gelir vaat etmediği için, sezgileri nispeten daha güçlü olan bireylerden yeterince nasiplenmemiş, toplumun refahı için önemli çok sayıda meslek dalı var. Çözüm geliştirici kıvrak zekâlı insanlara orada da ihtiyaç var. O halde, öncelikle "insanların ilgi duyduğu alanda okuması ve çalışmasının önünü açan bir meslek tercihi kültürünü doğuracak idari ve ekonomik çözümlere" eğilmemiz gerek. Bu yönlendirme veya pozitif ayrımcılık, yalnızca inşaat mühendisliği gibi bazı meslek dalları lehine uygulanırsa, toplumsal düzenimiz için ilk anda öngörülemeyen birtakım arızalar söz konusu olacaktır. 
  • Ayrıca, mevcut öğrenci seçme yöntemi ve sınav başarı sıralamasının bu bağlamda yeterli kriteri teşkil ettiğini düşünmüyorum. Ortaöğretim sistemindeki zaafların yol açtığı beyin israfı nedeniyle ders takip ve çalışma sistemine adapte olamayan, ancak üniversiteye geldiğinde gerek örnek aldığı hocaların etkisiyle gerek uygulamalı mühendislik derslerindeki motivasyonu sayesinde nitelikli birer mühendise dönüşen değerli "haylaz" arkadaşlarımıza bu fırsatı vermemiş olacağız.
  • Bunlar, mesajınızı görünce aklıma geliveren ve üzerinde çalışılmadan sıralanmış birkaç etkenden ibarettir.
  • Sonuç olarak, yine de bir sıralama limiti getirilebilir. Ancak bu sayı, yukarıdaki vb. kaygıların dikkate alındığı, çok yönlü bir değerlendirme ve hesaplamanın ürünü olmalıdır. Nitekim konu, 50.000 gibi yuvarlak bir ifadeye kurban edilemeyecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.
Bu nedenle kampanyaya mevcut haliyle imza veremiyorum.

Bunlar öğretim yıllarımdaki gözlemlerime dayalı kişisel önerilerimden ibarettir. Zamanınız için teşekkür ederim.

Yorum ve katkılarınızı aşağıdaki kısımda isminizle veya anonim (isimsiz) olarak paylaşabilirsiniz. Varsa, sayfayla ilgili teknik sorun bildirmek için de burayı kullanabilirsiniz. Mesajınız direkt olarak eposta hesabıma gelecektir. İlginiz için teşekkür ederim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öneri: "Dönel kavşaklar" konulu panel